Samen met SNENS heeft Erfgoed Brabant een cursus ontwikkeld, waarin leraren aan de slag gaan met het erfgoed uit hun eigen omgeving, de lesmethode en vooral met creativiteit.

Instapvoorwaarde voor deze scholing: basisworkshop erfgoededucatie

  • Doel 1: leraren leren door middel van activiteiten met de Toolbox creatief te denken en werken met erfgoed.
  • Doel 2: de leraren ontwikkelen tijdens de cursus lesmateriaal waarin het erfgoed uit de omgeving aansluit bij de reguliere lessen. De leraren passen in deze lessen de Vijf gouden regels voor erfgoededucatie toe.

Meer informatie en aanmelden

Per bijeenkomst wordt de inhoud in overleg afgestemd op de behoeften van het team.

Aantal bijeenkomst: 3 bijeenkomsten van ca. 2 uur.

De bijeenkomsten

Bijeenkomst 1- Doe-het-zelf Toolbox

We gebruiken de Doe-het-zelf Toolbox voor inspirerende opdrachten ter ontwikkeling van je creativiteit. Je ervaart hoe je de toolbox kunt inzetten als middel voor nieuwe culturele erfgoedactiviteiten. Deze ervaring pas je meteen toe tijdens het volgende onderdeel: het zelf ontwerpen van culturele erfgoedactiviteiten voor de daarop volgende periode.

Bijeenkomst 2 – Het Grote RollenSpel

In kleine groepjes presenteer je (in woord en beeld) de zelfontworpen erfgoedlessen. Door middel van het Grote Rollenspel worden deze lessen geëvalueerd en gereflecteerd. Voor de daarop volgende bijeenkomst kies je een onderwerp uit het lokale erfgoed en verbind je het aan de reguliere lesstof. Als hulpmiddel krijg je een Spiekbriefje met daarin o.a. Vijf gouden regels voor erfgoededucatie.

Bijeenkomst 3 – Tussen Kunst & Kitsch

Wederom worden de zelfontworpen erfgoedlessen gepresenteerd en besproken. In een speciale live aflevering van Tussen Kunst & Kitsch ervaar je hoe je theater in kunt zetten als middel voor een culturele erfgoedles. De middag wordt afgesloten met een digitale zoekwedstrijd rondom lokaal erfgoed dat aansluit bij het lesprogramma.

 

Nancy Swaanen

Nancy Swaanen

SNENS

06 50 67 67 64

"Pragmatisch, creatief, analytisch, coachend, inlevend, flexibel, toegankelijk."

Rolf en Dieuwertje

Rolf en Dieuwertje

Erfgoed Brabant

06 52 78 94 04

"Coachend, enthousiast, inspirerend, flexibel, toegankelijk, in dialoog, interactief."