Als kunstenaar en/of kunstvakdocent bij een Centrum voor de Kunsten krijg je steeds vaker de vraag om onderwijs te verzorgen dat breder is dan je eigen kunstdiscipline. Ook krijg je meer te maken met groepen dan met individuen. Daarbij tref je een diversiteit aan leerlingen en contexten aan. 

In deze module professionaliseer je jouw pedagogische en didactische vaardigheden. Zo leer je beter aan te sluiten bij de bedoeling van het onderwijs, activiteiten te ontwerpen en krijg je handvatten hoe deze in een klas ook uit te voeren.  

De module is tot stand gekomen in afstemming met h19 Centrum voor de kunsten, Kunstloc Brabant en Fontys Hogeschool voor de Kunsten (cluster kunsteducatie) en maakt onderdeel uit van de interdisciplinaire leerroute.  

Data

De bijeenkomsten vinden plaats op de volgende datums, steeds van 09:00-12:00:

  • 23 november 2023
  • 14 december 2023
  • 18 januari 2024
  • 8 februari 2024
  • 22 februari 2024
  • 14 maart 2024
  • 4 april 2024

Alle bijeenkomsten vinden plaats bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten in Tilburg.

Docenten: Anton Wolvekamp en Anne Swinkels –  werkzaam bij Fontys Hogeschool voor de Kunsten.

Kosten

De kosten voor deze training zijn €900 (btw vrijgesteld) per persoon. Kunstloc Brabant vergoedt voor deelnemers die werkzaam zijn binnen het onderwijs in Brabant 40% van de kosten, dat betekent dat Brabantse deelnemers €540 betalen voor de training. 

Kunsteducatieve activiteiten ontwerpen en uitvoeren

Je leert kunsteducatieve activiteiten ontwerpen waarbij de culturele ontwikkeling van de leerling steeds centraal staat. Enerzijds kun je deze vaardigheden toepassen binnen je eigen kunstvorm maar je gaat ook in staat zijn om over de grenzen van je eigen discipline heen te werken. Hierbij is veel aandacht voor de organisatie van het onderwijs en het pedagogisch en didactisch handelen van jou als docent in de klas.
 

Er worden ervaringen gedeeld, activiteiten ontwikkeld en in de praktijk gebracht. Zo krijg je als deelnemer een goed beeld hoe een aanpak in de praktijk werkt. Na afloop van de module ben je staat om een inspirerende kunsteducatieve leeromgeving te creëren in de klas binnen je eigen discipline of in samenwerking met andere kunstdisciplines.

In deze module sta jij met jouw leervraag centraal. Wij dagen je uit om in samenspraak met medecursisten en onder begeleiding van gedreven docenten je eigen leerroute te ontdekken. Vanuit je eigen visie ontwerp jij je eigen materiaal, waarmee je leert te werken in de dynamiek van een groep. Dit alles vindt plaats in een kleinschalige omgeving waar persoonlijk contact voorop staat. 

Tussen de bijeenkomsten door is er ruimte om ervaring op te doen in de praktijk en om bij elkaar te gaan kijken om echt van en met elkaar te kunnen leren. We streven ernaar om een multidisciplinaire leergemeenschap te creëren waarin alle kunstdisciplines aanwezig zijn.

Informatie en aanmelden

Klik hier voor het aanmeldingsformulier.

Meer informatie:

Monique Koolen - Kunstloc Brabant