Het online traject van De Cultuur Loper bevat de acht stappen met bijbehorende instrumenten waarmee deelnemende scholen vanuit hun eigen visie een doorlopend cultuureducatief programma ontwikkelen. Door in te loggen op de site kunnen scholen hun eigen traject inzien. Iedereen die geïnteresseerd is, kan voor de inlog het hele traject inzien en zelf oefenen met de instrumenten.
Wat kunnen we van elkaar en van het traject verwachten?
Bij de intake stemmen we verwachtingen af en maken we afspraken over deelname van jouw school aan De Cultuur Loper. Samen met de intermediair stellen jij en je directeur vast wat die deelname betekent voor de school, wat jullie hopen te bereiken en of er specifieke wensen zijn.
Het invullen van de vragenlijst duurt ongeveer 20 min, het gesprek zo'n 60 minuten.
Lees meerWat kunnen we van elkaar en van het traject verwachten?
Het traject van De Cultuur Loper bestaat uit een aantal stappen. Deze doorloop je soms samen met de directeur en soms met het gehele team. Daarnaast biedt De Cultuur Loper coaching (door de regionale intermediair en cultuurloper coach van Kunstloc) en is het mogelijk om het team, de vakdocent of de cultuurcoördinator te laten scholen.
Als cultuurcoördinator heb je een voortrekkersrol in het traject, maar meer dan voorheen wordt het hele team betrokken het cultuuronderwijs.
Tip! Stel met een enthousiaste collega’s een cultuurteam samen. Zo creëer je gemakkelijker draagvlak voor cultuureducatie bij andere collega's binnen de school.
Onder de knop verdieping lees je meer over wat De Cultuur Loper voor jouw school kan betekenen. Het onderstaande filmpje geeft je alvast een impressie van het traject:
Wat vraagt deelname aan De Cultuur Loper van de school?
Bij je aanmelding heb je het met je intermediair over voorwaarden en afspraken (bijvoorbeeld over beschikbare middelen). Vanuit De Cultuur Loper zijn er nog een aantal aanvullende uitgangspunten die wij vooraf aan je voorleggen. Je kunt hier als deelnemer namelijk op worden aangesproken.
Ben je op zoek naar informatie die bij deze stap interessant kan zijn voor jou en/of je team? Meer informatie over belangrijke cultuureducatieve thema’s vind je op verdieping.
Ga je met het team in het gesprek over het belang van kunstonderwijs, dan geeft het interview met onderzoeksjournalist Mark Mieras je misschien inspiratie. In dit filmpje vertelt hij over de rol van kunstonderwijs in de ontwikkeling van creativiteit.
Wil je weten (of kunnen vertellen) wat De Cultuur Loper voor jullie school kan opleveren? Lees het hier. In het filmpje van Basisschool De Menorah vertelt icc’er Majorie Mulder over haar ervaringen op dit gebied.
We interviewden de afgelopen jaren vijf directeuren die ten tijde van het interview halverwege het traject waren. Ze vertellen je over de keuzes die zij gemaakt hebben. De interviews vind je hier.
voor intermediair en voor icc’er/cultuurcoördinator
Hier vind je de documenten:
De Cultuur Loper: trajectoverzicht
Dit document bevat een beknopt overzicht van de acht trajectstappen. Inclusief de bijbehorende rollen en een indicatie van de tijdsduur per stap.
De Cultuur Loper: voorbeeldtraject
De intensiteit en het tempo waarin het traject wordt doorlopen, verschilt per school. Dit document toont een voorbeeldtraject, dat uitgaat van twee schooljaren.
De Cultuur Loper: doorgaand proces
In dit overzicht zie je hoe de acht stappen met elkaar verbonden zijn en wordt duidelijk dat De Cultuur Loper een doorgaand proces is.
De cultuur Loper: eerste kennismaking gespreksvorm
Dit document is een gespreksinstrument wat jou als intermediar ondersteunt om geinteresseerden op een ervaringsgerichte wijze mee te nemen in De Cultuur Loper. Stap voor stap beleef je met een groepje betrokkenen het traject.
Een gecertificeerde cultuurcoördinator wordt sterk aangeraden wanneer je start aan het De Cultuur Loper traject.
Kunstloc organiseert een vernieuwde ICC-cursus Brabant voor leraren in het primair onderwijs die cultuurspecialist willen worden in de school. Het leren werken met de competenties cultuureducatie en de 3 domeinen (in huis, met de culturele omgeving, uit de grote wereld) zijn belangrijke onderdelen van de Brabantse cursus.
Wil jij je ontwikkelen tot cultuurspecialist? En vanuit je eigen teamvisie en ambitie, cultuureducatie een vaste plek geven in het onderwijs? Dan is de 8 bijeenkomsten tellende icc-cursus Brabant een goede basis.
Lees MeerJe vult de online vragenlijst in. Dit geeft de intermediair en de coach de nodige informatie over het huidige cultuuronderwijs op de school. Plaats direct vanaf de intake alle gespreksverslagen in de online documentenmap. Jullie zelf en de intermediair en coach kunnen hierdoor de voortgang monitoren.
Breng het team op de hoogte van wat jullie deelname aan De Cultuur Loper de school biedt. Onder VERDIEPING staan filmpjes die je hierbij kunt gebruiken. Op de website kun je ervaringen en inspiratiebronnen delen met andere deelnemers aan De Cultuur Loper.
De bij de intake gemaakte afspraken over jullie deelname aan De Cultuur Loper worden vastgelegd, eventueel met behulp van een intentieverklaring. TIjdens het proces kan het nodig zijn hier nog eens op terug te grijpen.
De directeur neemt samen met de icc'er/cultuurcoördinator het team vanaf de allereerste stap mee in het traject, of bespreekt op welke manier hij de cultuurcoördinator hierin kan ondersteunen.
De intermediair geeft je de persoonlijke inloggegevens en maakt jou wegwijs op de website. Het documenteren van jullie proces en het delen van ervaringen met andere scholen hoort daarbij.
De intermediair wijst jullie op de mogelijkheden die deelname aan De Cultuur Loper biedt voor scholing, extra culturele activiteiten met leerlingen en inzet van externen.
Waar staan we nu?
Aan de hand van 22 stellingen maak je samen met de directeur van je school een nulmeting. Zo krijg je antwoord op de vraag: hoe ziet ons cultuuronderwijs er op dit moment uit? Wat geven we de leerlingen op dit moment mee? In de loop van het traject kan deze profilering veranderen of verdiepen.
De uitslag toont een van 4 leerlingtypes: De Ontdekker, De Onderzoeker, De Veroveraar en De Uitvinder. De beschrijving van deze leerling fungeert als spiegel: herkennen we hierin ons huidige (cultuur)onderwijs? Wat zijn onze sterke punten en waar zien wij kansen?
Stap 2 duurt ongeveer 20 minuten.
Lees meerWaar staan we nu?
Ter illustratie zie je hieronder het resultaat van een ingevuld assessment. Het vierkantje geeft aan dat deze school een 'onderzoeker' school is.
De meeste scholen hebben al wat gedaan op het gebied van cultuureducatie. In de periode die op het assessment volgt bouw je door op wat er al is.
Koppel cultuureducatie aan je onderwijsprogramma
Het werken aan meer samenhang staat centraal. Samenhang gaat over de verbinding tussen cultuureducatieve programma en het bredere onderwijsprogramma en over verbinding tussen de verschillende culturele activiteiten. Op deze manier koppel je cultuureducatie aan de bredere onderwijsvisie van je school.
Meer samenhang in het cultuureducatieve programma voorkomt het gevoel van vrijblijvendheid. Het gaat niet zomaar om leuke uitjes of even iets anders dan de rekenles - cultuur is onlosmakelijk verbonden aan je onderwijsprogramma.
Drie domeinen van cultuureducatie
In de loop van het traject creëer je met het team meer samenhang tussen de drie domeinen van cultuureducatie. In het asessment bekijk je wat je nu al doet op het gebied van de drie domeinen. De drie domeinen zijn:
Met behulp van deze domeinen werk je aan een gevarieerd en consistent cultuuraanbod op je school.
Het assessment zelf eens proberen?
Wil je het assessment zelf eens vrijblijvend uitproberen? Dat kan via deze link. (Let op: als je niet ingelogd bent, wordt de uitkomst niet opgeslagen. Ben je wel ingelogd, dan vind je de uitslag terug op je dashboard.
Voorgezet onderwijs
Hier lees je de vier leerlingtypes terug zoals beschreven voor het VO.
Ben je op zoek naar informatie die bij deze stap interessant kan zijn voor jou en/of je team? Meer informatie over belangrijke cultuureducatieve thema’s vind je op de webpagina verdieping.
Verder oriënteren over hoe je het cultuuronderwijs in kunt vullen? Lees meer over:
Kunstbalie organiseert een vernieuwde ICC-cursus Brabant voor leraren in het primair onderwijs die cultuurspecialist willen worden in de school. Het leren werken met de competenties cultuureductaie en de 3 domeinen (in huis, met de culturele omgeving, uit de grote wereld) zijn belangrijke onderdelen van de Brabantse cursus.
Extra verdiepende modules zijn in ontwikkeling, neem voor meer informatie hierover contact op met je intermediair of monique.koolen@kunstbalie.nl.
Wil jij je ontwikkelen tot cultuurspecialist? En vanuit je eigen teamvisie en ambitie, cultuureducatie een vaste plek geven in het onderwijs? Dan is de 8 bijeenkomsten tellende icc-cursus Brabant een goede basis.
Lees MeerJe vult het assessment in. De antwoorden worden automatisch opgeslagen binnen het online instrument. Bespreek de uitkomst met jouw directeur en eventueel met het team en met de intermediair tijdens het ambitiegesprek. Herken je jullie school in de typering? Waarin juist niet? Tip: vraag je collega’s ook eens het assessment te doen (voor de inlog).
Je kan vragen of de intermediair jou begeleidt bij het invullen van het assessment of met jou over de uitkomst wil spreken. Mogelijk haalt zij later in het traject het assessment er nog eens bij als jullie het hebben over vakoverstijgend werken of het werken aan een vakinhoudelijke leerlijn.
Waar willen we naartoe?
Het ambitiegesprek gaat over wat je wil bereiken met cultuuronderwijs op je school. Het start met een tekening van een leerling en de vraag: wat hebben je leerlingen geleerd via kunst- en cultuuronderwijs wanneer ze de school verlaten? Je komt tot een vakoverstijgende visie op cultuureducatie die de koers bepaalt van het traject.
Stap 3 duurt ongeveer 120 minuten.
Lees meerWaar willen we naar toe?
De methodiek van De Cultuur Loper geeft de deelnemende school alle vrijheid om zelf invulling te geven aan cultuureducatie. Misschien hebben jullie al een cultuurbeleid geformuleerd, met bijbehorende doelen voor diverse kunstvakken en erfgoed.
In het ambitiegesprek nodigen we je uit dit opnieuw te bespreken. Je onderzoekt met je team welke betekenis jullie willen geven aan het cultuuronderwijs. Natuurlijk houd je hierbij rekening met de bredere onderwijsvisie van de school, met de leerlingen en met de identiteit van de school. Je inventariseert wat je zeker wilt behouden en waar nog kansen liggen. Daar horen ook de mogelijkheden van het team en de culturele omgeving bij. En de kwaliteiten die jullie uit de grote wereld van kunst en cultuur willen binnenhalen.
Wat levert dit gesprek op?
Tijdens dit gesprek kom je tot drie kernachtige ambities voor cultuureducatie. Deze top-3 neem je mee in het hele traject van De Cultuur Loper. Dit geeft richting aan de kwaliteitsslag die jullie willen maken.
Het ambitiegesprek voer je met een klein groepje mensen. In de volgende stap deel je de uitkomsten met het team en op dat moment kunnen je collega’s eventueel aanvullingen geven.
Optie: nodig eventueel leden van het cultuurteam uit bij het ambitiegesprek. Hiermee werk je aan een breed draagvlak voor de geformuleerde ambities binnen de school.
Meer informatie over cultuureducatieve thema's die bij deze stap interessant kunnen zijn voor jou en/of je team vindt je op de webpagina verdieping.
Binnen De Cultuur Loper zetten we sterk in op de vrijheid van de school om zelf invulling te geven aan cultuureducatie. Maar hoe groot is die vrijheid eigenlijk, wat zijn de richtlijnen voor cultuureducatie vanuit OC&W? Waar kijkt de onderwijsinspectie naar als het gaat over cultuuronderwijs?
Sinds augustus 2017 controleert de schoolinspectie op een andere manier dan vroeger. Met haar toezicht wil ze beter aansluiten bij de verantwoordelijkheid en het eigenaarschap van besturen/scholen. Er wordt onderscheid gemaakt tussen de wettelijke eisen (voldoen aan de kerndoelen kunstzinnige oriëntatie) en de eigen eisen van kwaliteit. Oftewel: de school wordt gecontroleerd op wat deze zelf in het beleidsplan heeft opgenomen en wat daarvan is gerealiseerd.
Zie hierover ook: http://www.lkca.nl/nieuwsoverzicht/resultaten-peiling-kunstzinnige-orientatie-gepresenteerd
De PO kerndoelen voor kunstzinnig oriëntatie laten heel veel ruimte voor eigen invulling. Op de website van het LKCA vind je per vak uitwerkingen van tussendoelen van Tule-SLO. Dit is een handreiking, je bent niet verplicht om ze te volgen.
Informatie voor het VO over doelen en richtlijnen vind je bijvoorbeeld op http://www.lkca.nl/voortgezet-onderwijs
Zijn er ook richtlijnen vanuit De Cultuur Loper?
Ja, die zijn er. We stellen: een sterk cultuureducatief programma biedt leerlingen activiteiten in alle drie de domeinen van cultuureducatie. Deze domeinen vormen een handvat om de breedte en variatie in het programma te borgen. Lees alles over de meerwaarde van elk domein.
Deze handleiding ondersteunt je bij het leiden van het ambitiegesprek. Het gesprek bestaat uit zeven fasen. Over iedere fase wordt beschreven wat de kernvraag is en welke punten aan de orde komen. De intermediair (eventueel de coach) leidt het gesprek aan de hand van dit gespreksinstrument.
De ambities die de school formuleert tijdens het ambitiegesprek bepalen de koers van het traject dat de school gaat lopen.
In onderstaande filmpjes zie je de ervaringen van twee scholen met betrekking tot het ambitiegesprek.
In het filmpje hieronder vertelt de directeur van basisschool de Klaverweide over hun ambities.
Binnen De Cultuur Loper is er ook scholingsaanbod voor intermediairs en cultuuraanbieders. Voor intermediairs is er bijvoorbeeld de training Gesprekstechnieken. Cultuuraanbieders waarmee de school veel samenwerkt, kun je bijvoorbeeld attenderen op de training Grondstof en CultKokers.
In het ambitiegesprek geef jij aan wat je het meest belangrijk vindt binnen jullie cultuuronderwijs. Je neemt daarin je ervaring mee, wat je weet van je collega’s, maar ook je eigen bevlogenheid om werk te maken van cultuuronderwijs. Je wordt uitgedaagd om te denken in kansen en mogelijkheden. De praktische invulling van activiteiten blijft hierbij nog achterwege. In een volgende stap is er ruimte voor het team om de ambities aan te vullen.
Maak een beknopt verslag van het gesprek en neem de drie ambities hierin op. Upload het verslag en een foto van ‘jullie leerling’ in de online documentenmap.
De directeur denkt mee in het bepalen van de ambities vanuit het bredere perspectief op het onderwijsprogramma en de kansen die er liggen. Dat kan gaan om onderwijsvernieuwing, het inzetten of versterken van de kwaliteiten van het team, maar bijvoorbeeld ook om de profilering van de school voor ouders.
Hoe gaan we samen op pad?
De ambities die je met een kleine groep geformuleerd hebt, deel je tijdens deze bijeenkomst met het team. Ieder lid denkt – met de eigen leerlingen voor ogen – mee over het doel van cultuuronderwijs en of de ambities dit zo goed verwoorden. Zijn er aanvullingen of andere woorden nodig? Een breed gedragen ambitie-top 3 vormt de basis voor jullie cultuuronderwijs gedurende de schooltijd van de leerling.
De bijeenkomst duurt ongeveer 90 minuten.
Lees meerHoe gaan we samen op pad?
De eerste teambijeenkomst in het traject van De Cultuur Loper is bedoeld als gezamenlijke kick-off en heeft als doel:
De teamleden ervaren dat zij actief en wezenlijk bijdragen aan het cultuuronderwijs; werken aan de culturele ontwikkeling van leerlingen vraagt betrokkenheid van het hele team. Overweeg of er vaste samenwerkingspartners zijn, bijvoorbeeld een vakdocent, die je al bij deze bijeenkomst wilt betrekken.
De ambities, die jullie hebben geformuleerd voor de leerlingen, geven een gemeenschappelijke koers aan. In de teambijeenkomst verken je, met je teamleden, hoe je daar vanuit eigen kwaliteit aan kan bijdragen.
Het vormgeven van je ambities kan betekenen dat je iets wijzigt in de organisatie van je cultuuronderwijs of dat je ervoor kiest scholing te volgen om de eigen vaardigheden te vergroten (om bijvoorbeeld binnen het beeldend onderwijs meer procesgericht te gaan werken).
Het werken aan je eigen deskundigheid is onderdeel van De Cultuur Loper. Aan het einde van de teambijeenkomst kiezen jullie een scholingsactiviteit die je met elkaar wilt volgen. Dat kan gaan om een inspirerende workshop of een training van enkele dagdelen. Zijn er ook al wensen en ideeën voor activiteiten met de leerlingen die aansluiten bij de ambities? Noteer ze.
NB. Je intermediair denkt naar aanleiding van jullie vragen en wensen graag mee over mogelijkheden en financiering.
Meer informatie over cultuureducatieve thema's die bij deze stap interessant kunnen zijn voor jou en/of je team vindt je op de webpagina verdieping.
Het betrekken en betrokken houden van het team bij cultuuronderwijs is essentieel om te komen tot sterk cultuuronderwijs met opbouw en samenhang.
Het versterken van het draagvlak voor cultuuronderwijs is een terugkerend thema bij veel scholen. Bekijk het filmpje en lees het interview over de ervaringen op basisschool Sint Petrus waar het team bewust en heel concreet gestimuleerd en uitgedaagd wordt om met vernieuwingen aan de slag te gaan.
Zoek je ondersteuning in het team om leerlingen bijzondere voorstellingen en andere unieke activiteiten van domein 3 te laten beleven? Zie wat professor Erik Scherder vertelt over de waarde van kunstbeleving in Hoe kijken naar kunst werkt of zie hoe de waarde van kunst door de ogen van leerlingen wordt ervaren in De Cultuurreporters (video 1 en video 2)
In de teambijeenkomst verken je met elkaar de ambities voor cultuureducatie en werk je aan het draagvlak voor de kwaliteitsslag die jullie daarin willen maken. Hiernaast vind je de handleiding voor de teambijeenkomst (zowel de beknopte als langere versie) voor intermediairs en de daarbijhorende middelen.
Hier ziet u hoe andere scholen de teambijeenkomst ervaren. We laten hier zowel de ervaring van een primair onderwijsschool als ook die van een voortgezetonderwijs school zien.
Hoe ziet de teambijeenkomst eruit op de Vincent van Gogh school in Etten-Leur? In deze video zie je dat:
Hoe ga je als team aan de slag met De Cultuur Loper? Bekijk hier de video over het Jan Tinbergen College in Roosendaal, waarin ze met de teambijeenkomst samen werken aan De Cultuur Loper en cultuureducatie op hun school.
Neem voor de teambijeenkomst alvast eens een kijkje op de scholingspagina en laat je inspireren door het veelzijdige aanbod. Wat past op het eerste gezicht bij jullie ambities?
Bekijk het scholingsaanbodWAKKER is een ervaringsgerichte, energieke teamtraining voor leerkrachten, icc-ers en directeuren waarbij de drie culturele competenties; onderzoeken, creëren en reflecteren centraal staan.
Lees MeerEen laagdrempelige kennismaking met erfgoededucatie. Voor scholen die erfgoed als onderdeel van cultuureducatie op school willen aanbieden.
Als icc'er/cultuurcoördinator ben je vaak de kartrekker van het cultuuronderwijs. In het traject van De Cultuur Loper ga je op zoek naar hoe het cultuuronderwijs een zaak van het hele team kan worden. Want opbouw en samenhang in het cultuuronderwijs kan pas ontstaan als het team dit draagt en zich eigenaar voelt van het proces. Jij hebt het voortouw, maar de inzet van je collega’s is onmisbaar. Het gaat dus niet alleen om mooie activiteiten organiseren, maar vooral ook om uitwisselen, delen, het opnieuw onder de aandacht brengen van waarom doen we de dingen die we doen.
De cultuurcoördinator VO formeert in overleg met directie het team dat betrokken wordt bij het traject.
Maak een kort verslag van de teambijeenkomst en plaats het in je documentenmap. Je kunt ook foto’s van de bijeenkomst uploaden.
De directeur heeft een sterke, ondersteunende rol in het vergroten en behouden van het draagvlak voor cultuuronderwijs bij het team. De directeur bewaakt mede de haalbaarheid van de ontwikkelingen en of het team nog mee is. De directeur helpt de gemeenschappelijke ambities in het vizier te houden en daarbinnen de ruimte te creëren voor individuele kwaliteiten en talenten van het team. De directeur signaleert ook kansen die er liggen voor verbinding tussen het cultuuronderwijs en jullie bredere onderwijsprogramma.
De intermediair bespreekt vooraf met jou hoe jullie de opzet van de teambijeenkomst (zie hulpmiddelen) op maat kunnen maken en wie welke rol vervult in de begeleiding daarvan. De intermediair kan adviseren over de concrete scholingsmogelijkheden. Met je intermediair maak je na afloop afspraken over het vervolg op deze stap.
Wat willen we zelf leren?
De ambities zijn benoemd en het is duidelijk in hoeverre deze aansluiten bij de huidige inrichting van het cultuuronderwijs op je school. De volgende stap is: het vertalen van jullie doelen voor cultuuronderwijs in activiteiten om de doelen te realiseren.
Met je team wil je dat je cultuuronderwijs ervoor zorgt dat je leerlingen zich ontwikkelen op het gebied van creativiteit, onderzoekend vermogen of in vaardigheid in een bepaalde discipline. Stel jezelf de vraag of je als team en als leraar alle benodigde kennis, deskundigheid en competenties in huis hebt. In deze stap leg je deze verkenning vast.
Lees meerWat willen we zelf leren?
In deze stap experimenteert de school met de geformuleerde ambities, wordt daarop gereflecteerd op wat daar nu nog zo lastig in is, om daar vervolgens samen in te leren.
De ambities werkbaar maken en verankeren in de activiteiten die de leerlingen doen en meemaken, dat is waar je met De Cultuur Loper naartoe werkt. Heel belangrijk daarbij is de reflectie op de deskundigheid die daarvoor nodig is:
Afhankelijk van de keuzes die jullie als school maken, vraagt dat om scholing, om het werken aan de organisatie of om nauwere samenwerking met culturele partners.
De Cultuur Loper biedt veel mogelijkheden tot het volgen van scholing, voor teams, voor individuele leraren maar ook van vakdocenten en andere culturele aanbieders. De intermediair helpt je bij het vinden en aanvragen van scholing die past bij jullie wensen. Bespreek met de trainer/aanbieder vooraf de wederzijdse verwachtingen over het scholingstraject. Bespreek ook hoe jullie de training evalueren en hoe je de bevindingen vastlegt. Op de pagina 'in de praktijk' vind je voorbeelden van andere scholen, ondersteunende tips en ideeën om zelf aan de slag te gaan. Heb je zelf een mooi praktijkvoorbeeld? Deel dit met andere scholen!
Let op! Aan deskundigheidsbevordering zit natuurlijk een kostenplaatje verbonden. Binnen De Cultuur Loper betaalt de school echter maar 25% van gevraagde bedrag door de trainer. Kunstloc vergoedt de overige 75%. Voor meer informatie over de procedure van een scholingsaanvraag en/of het aanvragen van een scholing doe je via de scholingspagina.
Meer informatie over cultuureducatieve thema's die bij deze stap interessant kunnen zijn voor jou en/of je team vindt je op de webpagina verdieping.
Op vrijwel elke school komt het team tot de conclusie, dat het werken aan de ambities ook bepaalde kwaliteiten van het team vraagt. Vanuit De Cultuur Loper wordt scholing aangeboden om hieraan tegemoet te komen.
Aanpak
Het kenmerk van het scholingsaanbod van Kunstbalie is de praktijkgerichte aanpak. De vraag en ambitie van het onderwijs zijn leidend bij het ontwikkelen van trainingen. Alle trainers werken direct samen met scholen en culturele instellingen om de deskundigheidsbevordering zo concreet mogelijk aan te laten sluiten bij de dagelijkse praktijk. Ook cultuuraanbieders, educatief medewerkers van instellingen voor kunst en erfgoed, kinderopvangorganisaties, combinatiefunctionarissen, intermediairs of gemeenteambtenaren kunnen zich aanmelden.
Contact scholing:
Wil je zelf aan de slag met scholing voor jullie team? Neem dan contact op met info@decultuurloper.nl.
Verhalen binnen Cultuuronderwijs: het educatief repertoire
Een voorbeeld van scholing voor leerkrachten die het onderzoekend vermogen van hun leerlingen willen stimuleren, is de ontwerpcursus educatief repertoire. Speciaal voor deze cursus maakte Kunstbalie het inspirerende boekje Het gewone ongewoon maken, een bundeling van 16 vondsten om het onderzoekend vermogen bij leerlingen aan te wakkeren.
Het brede scholingsaanbod van De Cultuur Loper is ontwikkeld bij wensen van deelnemende scholen. De scholing binnen De Cultuur Loper is altijd gericht op een duurzame verandering in jullie cultuuronderwijs. Het kan gaan om een eerste verkenning of energizer voor het team, maar ook om een verdiepingstraject in de vorm van coaching op de werkvloer.
Wanneer jullie een scholing met het team willen volgen, dan zul je deze in samenspraak met de betreffende trainer afstemmen op jullie ambities. De intermedair is tevens je scholingsadviseur en kan je hierbij ondersteunen. Heb je misschien al lokale cultuuraanbieders op het oog of werk je veel samen met een externe vakdocent? Neem ze dan mee in jullie ontwikkeling en laat ze aansluiten bij de scholing.
Bekijk het scholingsaanbodLeerkrachten leren hoe zij op een interactieve manier met leerlingen naar kunst (van museum Jan Cunen) kunnen kijken en erover praten. Leerlingen leren zo zich divers te uiten en werken aan een open en onderzoekende houding.
Lees MeerSBO De Brigantijn wil leerkrachten handvatten bieden om drama in te kunnen zetten bij andere vakken zoals geschiedenis, muziek en taal, maar ook om bepaalde situaties in de klas aan de orde te brengen als het gaat om sociaal emotionele ontwikkeling.
Lees MeerAls het gaat om de kwaliteitsslag die jullie willen maken in het cultuuronderwijs, is de eigen deskundigheid van het team cruciaal. Het gesprek over scholing die jullie willen volgen en hoe dat aansluit bij de wensen en de individuele kwaliteiten binnen het team, vraagt openheid en helderheid. Jouw rol is hier ondersteunend en coachend. Het gaat niet alleen om het openhalen van de leervragen en wensen van teamleden, maar ook om het helder maken wat je van hen mag mag verwachten.
De directeur speelt een belangrijke ondersteunende rol in de ontwikkeling van de deskundigheid van het team. Het gaat dan onder meer om de keuze welke vaardigheden en kwaliteiten jullie in het team nodig vinden, welke expertise de school van buiten wil halen en waar er ruimte is voor de individuele talenten en voorkeuren van teamleden.
Wat willen we onze leerlingen meegeven?
Jullie hebben met het team ambities voor cultuureducatie benoemd. Deze zijn vaak nog te breed om concreet mee aan de slag te kunnen. Daarom maak je in deze stap met behulp van een online instrument een tussenstap.
Samen met het cultuurteam kies je in deze stap zogenaamde gedragsindicatoren. Dat doe je op basis van jullie eerder geformuleerde ambitie top-3. Gedragsindicatoren geven aan wat voor gedrag je van leerlingen wil terugzien in hun culturele ontwikkeling. De indicatoren maken het gedrag concreet en herkenbaar en ze zijn gebaseerd op de competenties cultuureducatie. Als leraar maak je zo gemakkelijk de verbinding tussen een losse activiteit en jullie bredere doelstelling voor cultuuronderwijs.
In stap 7 van het De Cultuur Loper traject plaats je de gedragsindicatoren in de leerjaren op je school. Zo werken jullie toe naar een concreet cultureel activiteitenprogramma, waarmee leerlingen zich door de jaren heen ontwikkelen op de benoemde ambities.
Stap 6 duurt ongeveer 60 minuten
Lees meerWat willen we onze leerlingen meegeven?
In deze stap kom je tot de ‘meerjarenvisie’ die aan de basis voor je programma cultuureducatie ligt: een selectie van indicatoren die voor jullie als team een goede vertaling zijn van de ambities. Met die selectie breng je opbouw en samenhang in het programma aan en veranker je de visie op cultuureducatie in het activiteitenprogramma.
De meerjarenvisie kan in de loop van het proces altijd worden aangepast. De laatste versie die is ingevuld, wordt meegenomen in de vervolgstappen. Dus: als je je meerjarenvisie op een bepaald moment aanpast, is dit ook van invloed op de vervolgstappen.
Niet alle geformuleerde ambities kunnen direct worden vertaald in competenties. Dit vraagt vaak namelijk om een breed en gevarieerd aanbod. Vanuit De Cultuur Loper zetten we daarom de domeinen van cultuureducatie in: zo borgen we breedte en variatie in het cultuurprogramma van de school.
Tip! Laat je inspireren door activiteiten die op Depot C worden genoemd. Welke activiteit past bij jouw ambities?
Hieronder ziet u een voorbeeld van een ingevulde meerjarenvisie.
Meer informatie over cultuureducatieve thema's die bij deze stap interessant kunnen zijn voor jou en/of je team vindt je op de webpagina verdieping.
Wil je meer praktische informatie over de competenties cultuureducatie, kijk dan eens op onze pagina met praktijkvoorbeelden en selecteer in het zoekfilter de betreffende competentie.
In deze stap maak je een begin voor het cultuureducatieve programma gedurende de leerjaren die leerlingen op je school doorbrengen. Hoe kun je daarin aansluiten bij de culturele ontwikkeling van leerlingen? Hoe ziet die ontwikkeling eruit en hoe kun jij hier als leraar op in spelen? Bekijk ter inspiratie de doorkijkjes in de culturele ontwikkeling en maak kennis met Ana van 5, Jeffrey van 7, Fleur van 9 en Alex van 11.
voor intermediair
Het 'Gespreksinstrument meerjarenvisie' ondersteunt bij het samenstellen van de meerjarenvisie.
Jij hebt het voortouw in het samenstellen van de meerjarenvisie, je kunt daarbij natuurlijk ook een of enkele collega’s vragen. Gebruik hierbij het verslag van jullie ambitiegesprek en eventueel de aanvullingen daarop van het team.
In de teambijeenkomst die onderdeel is van de volgende stap in het traject, gaat het team aan de slag met de meerjarenvisie. Wil je die eerder delen? Gebruik dan bijvoorbeeld de grote poster van De Cultuur Loper en de filmpjes over de competenties (zie verdieping).
Hoe werken we aan opbouw en samenhang?
Jullie hebben bepaald wat de leerlingen via cultuuronderwijs moeten leren gedurende hun schoolperiode. Voordat je in stap 8 de concrete invulling daarvan in het activiteitenprogramma invoert, bepaal je hier met elkaar wat de focus over de verschillende leerjaren is. Met andere woorden: je brengt een opbouw aan in jullie meerjarenvisie, die je in stap 8 vertaalt naar een concreet activiteitenprogramma.
In de daaropvolgende teamworkshop verkent het hele team hoe zij binnen hun eigen groep invulling kunnen aan het programma en wat dan op kan leveren.
Met het cultuurteam de ‘lijn aanbrengen’ duurt ongeveer 60 minuten; de workshop met het hele team duurt 90 tot 120 minuten.
Lees meerHoe werken we aan opbouw en samenhang?
In gesprek met de intermediair en met behulp van de online tool stelt het cultuurteam de leerlijn onder jullie cultuuronderwijs samen. Uitgangspunt hierin zijn de doorkijkjes in de culturele ontwikkeling. Je kunt deze lijn voor elke klas aanvullen met andere doelen of aandachtsgebieden. Hierna zie je per klas aan welke aspecten van de culturele ontwikkeling je met de leerlingen wilt werken. Voor scholen die met het Cultureel Zelfportret werken, worden nu ook de gekozen indicatoren per groep zichtbaar.
In de teamworkshop deel je met het team welke lijn jullie aangebracht hebben. Hierna verkent het team hoe binnen huidige culturele activiteiten al gewerkt wordt aan het gedrag dat jullie als school belangrijk vinden en hoe dit verdiept kan worden. Dat gebeurt met behulp van een speciaal hiervoor ontwikkeld spel: het indicaTORENspel.
Ieder heeft aan het eind van de workshop idealiter een concreet voornemen voor de komende periode. Ook werkt de (intern) cultuurcoördinator aan een stappenplan: wat is nog nodig om onze doelen voor elkaar te krijgen? De kwaliteitsslag in cultuureducatie die jullie voor ogen heb, voer je zo in kleine haalbare stappen door in het programma.
Hieronder ziet u een voorbeeld van een ingevulde lijn.
Meer informatie over cultuureducatieve thema's die bij deze stap interessant kunnen zijn voor jou en/of je team vindt je op de webpagina verdieping.
Opbouw in gedragsindicatoren
In deze stap breng je een lijn aan in de gekozen gedragsindicatoren.
De indicatoren van elke competentie cultuureducatie zijn zo ontwikkeld, dat nummer 1 eenvoudiger te bereiken gedrag beschrijft dan nummer 6. Toch kun je er als school voor kiezen een bepaalde indicator door alle leerjaren mee te nemen, waarbij het werken aan die indicator zich door de jaren heen steeds verder verdiept.
De opbouwende lijn onder jullie programma is vakoverstijgend. Dat wil zeggen dat nog open is of je aan dit gedrag wilt werken met behulp van theater, literatuur of via een ander vakoverstijgend project. Ook zoek je naar een voor jullie leerlingen optimale combinatie zelf maken (domein 1), activiteiten in interactie met de culturele omgeving (domein 2) en het als publiek meemaken van kunst en erfgoed uit de grote wereld (domein 3).
Deze vakoverstijgende lijn maakt het eenvoudiger om aan te sluiten bij het bredere curriculum op je school, met behoud van de doelstellingen voor het cultuuronderwijs. Het biedt flexibiliteit: toevallige mooie kansen en projecten die zich voordoen kun je gemakkelijk toevoegen aan de leerlijn. Vanzelfsprekend kun je ook een combinatie maken tussen vrijheid en een meer vastgelegde opbouw binnen enkele disciplines.
Culturele ontwikkeling van de leerling
Door de indicatoren in lijn te zetten heb je het over de culturele ontwikkeling van de leerlingen die jullie willen stimuleren.
Ter inspiratie vind je in de doorkijkjes in de culturele ontwikkeling portretten van leerlingen van vier verschillende leeftijden in hun fase van de culturele ontwikkeling, inclusief filmpjes en uitspraken van vakdocenten.
Waar blijft de creativiteit?
Wanneer creativiteit een belangrijk thema is in jullie cultuuronderwijs, dan is het artikel Waar blijft de creativiteit? van Theisje van Dorsten interessant.
voor intermediair
Gespreksinstrument lijn aanbrengen
Dit gespreksinstrument begeleid de intermediair door de stappen voor het gesprek om lijn aan te brengen in de gekozen gedragsindicatoren van de school. De ambities zijn hierin het uitgangspunt.
Handleiding teamworkshop
Deze handleiding beschrijft in de stappen de opzet van de teamworkshop voor de workshopleider, dat is gewoonlijk de intermediair of coach. Tijdens deze workshop gaat het team aan het werk met enkele gedragsindicatoren en verbindt deze aan een activiteit met de leerlingen.
Jullie ambities zijn vertaald naar gedragsindicatoren. Alle trainers van De Cultuur Loper zijn goed thuis in de competenties, waardoor je snel afspraken kunt maken over de indicatoren waar jullie aan willen werken. Veel scholen kiezen hier voor een verdiepend scholingstraject van meerdere bijeenkomsten. Dit is met alle trainers in samenspraak mogelijk.
Er zijn diverse scholingsmogelijkheden in het werken met de competenties cultuureducatie en de gedragsindicatoren.
Bekijk het scholingsaanbodEen schatkist met didactische hulpmiddelen die een nieuwsgierige houding bij kinderen stimuleren en die je meteen kunt toepassen in je eigen lessen.
Lees MeerEen creatief brein levert een sterker ontwikkeld cultureel bewustzijn op. Hierdoor zijn kinderen beter in staat om op verschillende manieren vorm en betekenis te geven aan de wereld waarin ze leven.
Lees MeerVraag enkele betrokken collega’s, hou daarbij rekening met een goede verdeling over de groepen, om met jou te werken aan de lijn. Zij kunnen hun ervaring met de eigen groep goed inzetten. Voor de teamworkshop is het van belang goed met de intermediair af te stemmen waar het team staat en wat er nodig is om met het hele team weer een stap te maken.
De intermediair helpt jullie om tot een sterke inhoudelijke lijn te komen door het stellen van vragen. Hoe sluit een bepaalde gedragsindicator aan bij een groep? Waar zit de ontwikkeling als eenzelfde indicator bij verschillende groepen terugkomt? De intermediair bewaakt mee of alle indicatoren uit jullie meerjarenvisie aan bod zijn gekomen.
Hoe ontwikkelen onze leerlingen zich als maker, deelnemer en publiek?
In deze stap breng je overzicht aan in ‘waar’ en ‘hoe’ je nu precies werkt aan je ambities rondom cultuureducatie. Hier komen de ambities - uitgewerkt in jullie inhoudelijke leerlijn - en het werken aan de brede culturele ontwikkeling bij elkaar. Hiermee borg je jullie visie in een meerjarig samenhangend onderwijsprogramma over de drie domeinen van cultuureducatie:
Het invoeren van een activiteit duurt ongeveer 10 minuten.
Hoe ontwikkelen onze leerlingen zich als maker, deelnemer en publiek?
Met het online instrument voer je je belangrijkste culturele activiteiten in en koppel je ze aan indicatoren en domeinen. Dit vormt de basis van een cultuurprogramma leerjaar waarin jullie gericht werken aan het realiseren van jullie ambities. Zodra er per leerjaar twee activiteiten ingevoerd zijn, verschijnt een analyse. Deze kun je gebruiken in het gesprek over jullie cultuuronderwijs en de wensen voor doorontwikkeling.
Advies: Voer samen met de betrokken leraar per leerjaar twee (langerlopende) activiteiten in en kies daarbij een of twee gedragsindicatoren. Dit zijn de activiteiten waarmee de leraar en de leerlingen bewust aan de ambities werken.
Voer in de tool ook de culturele activiteiten in die jullie ondernemen met externe partners (het cultuurmenu, de terugkerende lessen van de vakdocent, een groot project).
Hieronder ziet u een voorbeeld van een ingevuld activiteitenoverzicht.
Meer informatie over cultuureducatieve thema's die bij deze stap interessant kunnen zijn voor jou en/of je team vindt je op de webpagina verdieping.
In het activiteitenoverzicht komen veel van de voorgaande ontwikkelingen en uitwerkingen samen: het concrete activiteitenprogramma wordt gekoppeld aan domeinen, competenties en mogelijk overige vakinhoudelijke doelen of projectthema’s.
Wanneer je meer zicht wil krijgen op de opbrengsten van jullie onderwijs en de leerlingen wilt volgen in hun culturele ontwikkeling, bekijk dan de mogelijkheden van het Cultureel Zelfportret. Dit is een digitaal portfolio waarbij de leerling werkt en reflecteert vanuit eigen leervragen. Dit instrument is gekoppeld aan De Cultuur Loper.
In jullie activiteitenoverzicht kies je per groep voor een aantal activiteiten waarmee je gericht aan bepaalde indicatoren en eventueel overige leerdoelen wilt gaan werken. Wat hebben jullie nodig om de activiteiten uit te voeren zoals jullie dat het liefst willen?
Ook voor het volgen van de culturele ontwikkeling van leerlingen is scholingsaanbod beschikbaar. Zie bijvoorbeeld Breinbreien en Digitaal Cultuurportfolio.
Bekijk het scholingsaanbodEen creatief brein levert een sterker ontwikkeld cultureel bewustzijn op. Hierdoor zijn kinderen beter in staat om op verschillende manieren vorm en betekenis te geven aan de wereld waarin ze leven.
Lees MeerStimuleren van de verbinding tussen PO en VO door een kunsteducatietraject met maatschappelijk thema.
Lees MeerDe Spelelier in Boxtel ging aan de slag met mediakunst. Workshops met nieuwe mediatechnieken werden gekoppeld aan drama, beeldende vorming en beweging. Aanvullend zijn leerkrachten geschoold die hun collega’s verder scholen.
Lees MeerOBS Westerkim in Dongen wil kunst integreren met de ontwikkeling van de woordenschat, in het taalonderwijs en de zaakvakken.
Lees MeerVul samen met de leerkracht van de betreffende groep een activiteit in en denk mee met je collega welke indicatoren en doelen die hieraan kan koppelen. De vraag ‘wat is ervoor nodig om dat te realiseren’ is belangrijk, het kan gaan om middelen, scholing, gezamenlijke voorbereiding en reflectie. Maar haalbaarheid en enthousiasme zijn daarin minstens zo belangrijk. Bespreek met je collega’s op welke manier jij hen hierin kan ondersteunen.
De intermediair helpt je op weg bij het gebruik van het activiteitenoverzicht. Je kunt samen bijvoorbeeld al de externe ‘vaste’ onderdelen van je cultuurprogramma invoeren. Je kunt als opstart met de intermediair ook enkele activiteiten van je eigen groep invoeren.
De intermediair kan je ook adviseren over de mogelijkheden binnen De Cultuur Loper voor scholing, inzet van externen en het ontwikkelen of op maat maken van activiteiten die aansluiten bij jullie ambities.
Wat hebben we gedaan? Waar zijn we nu? Wat willen we nog?
Het kommagesprek gaat over jullie traject tot nu toe. Je reflecteert met elkaar over de stappen die tot dan toe zijn gezet:
Ook blik je vooruit op wat er nog ligt ten aanzien van jullie ambities voor cultuureducatie.
Het kommagesprek duurt ongeveer 90 minuten.
Lees meerHet kommagesprek is bedoeld voor scholen die al een tijdje ‘onderweg’ zijn met De Cultuur Loper en behoefte hebben aan een nieuwe impuls of aan een pas-op-de-plaats. Ook bij wisseling van cultuur coördinator of directie is dit gesprek aan te raden. Deze stap heeft geen vaste plek in het traject. Het kan op ieder gewenst moment worden aangevraagd bij je intermediair.
Het kommagesprek is geen standaard voortgangsgesprek. Aan het begin van het gesprek wordt nog eens samen gekeken naar ‘het grote perspectief’ – jullie ambities dus. Er wordt bekeken of ze nog passen zijn bij jullie richting met het cultuuronderwijs. In het gesprek is bovendien ruimte om te reflecteren op de stappen die jullie gezet hebben en waar jullie nu staan ten opzichte van de ambities. Vanuit deze reflectie stellen we kansen vast voor de komende periode en maken we concrete vervolgafspraken.
Teamscan
De betrokkenheid en inzet van het team zijn wezenlijk onderdeel voor de ontwikkeling op school. Om een beeld te krijgen waar het team staat, is er een digitale teamscan beschikbaar. De scan, bestaande uit een aantal vragen, wordt ongeveer twee weken voor het kommagesprek door alle teamleden ingevuld. Tijdens het kommagesprek bespreken we de uitkomsten van dit onderzoek.
De teamscan – bestaande uit een online vragenlijst - vraag je als school aan via je intermediair. Deze stuurt vervolgens een verzoek naar Kunstloc Brabant. De procedure is dan als volgt;
voor intermediairs/coach
Dit gespreksinstrument ondersteunt De Cultuur Loper coach bij het leiden van het kommagesprek. Het gesprek bestaat uit zeven fasen. Over iedere fase wordt beschreven wat de kernvraag is en welke punten aan de orde komen.
De Cultuur Loper is gebaseerd op drie peilers: de filosofie, het traject en de coachende houding. Deze training legt een basis voor hoe je daarmee werkt in het onderwijs. Er wordt ingezoomd op de houding en de gespreksvaardigheden die je nodig hebt om het proces op de school te begeleiden.
Lees MeerDe Cultuur Loper coach begeleidt de school om vanuit diverse invalshoeken terug te kijken op het traject dat tot nu toe gelopen is. In dit gesprek worden de gemaakte stappen verheldert door hierop te reflecteren, vandaaruit wordt in dit gesprek verkent welke belangrijke aspecten nog niet aan bod kwamen. Daarnaast ondersteunt zowel coach als intermediair bij het formuleren van waardevolle kansen en ontwikkelingen voor de toekomst voor de school.
In het kommagesprek reflecteer je op de stappen die de afgelopen tijd gezet zijn in het cultuuronderwijs. Je neemt daarin niet alleen de 'grote lijnen' en activiteiten mee, maar brengt vooral in wat je hebt gezien of ervaren bij jezelf, collega’s en leerlingen. Waar vond verandering plaats? Wat zag je gebeuren? Wat zijn leermomenten voor jezelf? Je plaatst dit op een tijdlijn. Van hieruit wordt je uitgedaagd om te denken over kansen en mogelijkheden voor de toekomst.
Maak een beknopt verslag van het gesprek en neem de kansen voor de toekomst hierin op. Upload het verslag en een foto van de tijdlijn in de online documentenmap.