Eline van der Geest (trainer / co-teacher)

Eline van der Geest (trainer / co-teacher)

SNENS

06-44348551

beeldend – procesgericht – aandachtig – nieuwsgierig – creatief – 3e domein

Expertises

  • Artistieke expressie & presentatie
  • Creativiteit & innovatievermogen
  • Maken & meemaken
  • Onderzoeken / open houding

Doelgroepen

  • Cultuurcoördinatoren
  • Team/Leraren

Socials

Co-teachers?

De co-teachers zijn cultuurprofessionals die bij Kunstloc Brabant een intensieve training coachende vaardigheden gevolgd hebben. Ze gaan (in aanvulling op de trainers) in de klas met de leraar aan het werk, meestal in een coachende rol. Ze hebben veelal een kunstvakopleiding gevolgd, maar in ieder geval expertise op het gebied van cultuuronderwijs.

Co-teaching betekent voor mij

Samen met de leerkracht kijken naar welke stappen hij of zij wil gaan zetten op het gebied van kunsteducatie. Als co- teacher mag ik het (creatieve) proces dat de ander doorloopt begeleiden op een veilige manier, zodat hij/zij er daarna zelfstandig mee verder kan.

Het betekent dat er iets wordt teweeg gebracht en achterblijft bij de leerkracht en leerling, ook als ik al lang weg ben uit de klas.

Mijn drijfveer als coach binnen cultuureducatie

Mijn drijfveer als co-teacher binnen cultuureducatie is om leerkracht en leerlingen op een toegankelijke manier met kunsteducatie in aanraking te laten komen.

Ze te inspireren, te motiveren en te begeleiden in hun eigen proces.

Scholen stellen mij vragen als

  • Hoe kan ik procesgericht werken?
  • Hoe doorloop ik een creatief proces?
  • Hoe kan ik andere vakken verbinden met de kunstzinnige vakken?
  • Hoe kijken we met kinderen naar kunst en hoe gaan we daarover in gesprek?

Een voorbeeld waarmee ik aan de slag ben gegaan

Een leerkracht (op een kleine dorpsschool) wilde graag kunst meer de klas in halen, omdat haar groep niet vanzelfsprekend in aanraking kwam met kunst. Ze wist niet goed hoe ze dit bespreekbaar en werkbaar kon maken voor haar groep 6. Dit stond centraal in haar coachingstraject waarin er aandacht was voor gesprekken, bezoek aan een tentoonstelling over mediakunst, coaching op de werkvloer en reflectie. Vragen als: hoe kijk je met kinderen naar kunst (als ik er zelf niks over weet)? hoe kom je tot inspiratie? welke creatieve stappen doorloop je? hoe vertaal ik dit naar een creatieve les? zijn aan bod gekomen tijdens de coaching.

Een mooi moment dat me altijd bijblijft

Een leervraag van een leerkracht was om abstracte (taal)thema’s en woorden te verbinden met de kunstzinnige vakken. Tijdens de coaching in de klas waren de leerlingen bezig met het thema vrijheid. Eén leerling zei tijdens de les ‘vrijheid voelt voor mij als kleuren in de lucht’.

Na de les gaf de leerkracht aan dat hij nooit had gedacht dat zijn leerlingen woorden en beelden konden geven aan een abstract thema zoals vrijheid, en dat hem dat letterlijk veel meer vrijheid in zijn lessen zou gaan opleveren.