Resultaten monitor
De effecten van De Cultuur Loper worden regelmatig onderzocht. Kunstloc Brabant gaf KPC Groep de opdracht onderzoek te doen onder scholen, intermediairs, gemeenten en de cultuursector; met in 2014 de eerste tussentijdse effectevaluatie. In 2015 is een grote provinciale monitor uitgevoerd naar cultuureducatie op alle scholen voor het primair en het voortgezet onderwijs in Noord-Brabant. Kunstloc Brabant liet tegelijkertijd een onderzoek doen naar de verschillen tussen scholen die wel en niet deelnemen aan De Cultuur Loper. In 2016 is de eindeffectmeting gehouden. Eind 2016/ begin 2017 is onderzocht wat niet-deelnemers van De Cultuur Loper vinden. In 2018 vond de eerste evaluatie van de tweede beleidsperiode 2017-2020 plaats. In 2020 zal de eindeffectmeting van die periode plaatsvinden.
Eerste evaluatie De Cultuur Loper in de nieuwe periode
In 2017 begon de tweede periode van Cultuureducatie met Kwaliteit. Dat betekende voor Kunstloc Brabant en Erfgoed Brabant dat nog meer Brabantse gemeenten en scholen konden starten met De Cultuur Loper. Samen met een groeiende groep intermediairs zetten de expertisecentra niet alleen stappen ter verbreding maar nadrukkelijk ook ter verdieping van het programma waarmee de kwaliteit van cultuureducatie op scholen wordt verdiept en verbeterd.
De eerste tussentijdse evaluatie is gehouden onder de 2017-starters en onder de scholen, intermediairs en gemeenten die in de eerste periode zijn begonnen.
Maar liefst 151 scholen sloten zich in 2017 aan bij de 180 scholen die vanaf de eerste periode met De Cultuur Loper werken. De nieuwe scholen gaven als reden aan om met De Cultuur Loper te gaan werken:
-
het opzetten en/of (verder) uitwerken van visie en/of beleid cultuureducatie;
-
cultuureducatie (nog meer) verankeren/borgen in het onderwijs op school.
Groeiend draagvlak
Om cultuureducatie een goede en structurele plaats in het curriculum te geven is een groot draagvlak op de school van groot belang. Vanaf de start van De Cultuur Loper werken Kunstloc Brabant en Erfgoed Brabant aan het vergroten hiervan. Dit lijkt te werken: na vijf jaar rapporteren vrijwel alle scholen een goed draagvlak bij de icc’ers en directies. Het draagvlak bij het team is redelijk goed, maar daar valt nog wel winst te halen. Sinds vorig jaar kunnen scholen – als onderdeel van het Kommagesprek - werken met een digitale teamscan waarmee de betrokkenheid en inzet van het team wordt gemeten. De resultaten van de scan kunnen resulteren in teamacties waarmee het draagvlak kan worden vergroot.
Draagvlak is slechts een van de thema’s die is onderzocht. Meer weten? Het hele rapport De Cultuur Loper verbreed en verdiept is hier te downloaden. In de loop van volgend jaar publiceren wij een inspiratiemagazine over onze gemeenschappelijke successen & uitdagingen en de verdiepingsacties die worden ontwikkeld naar aanleiding van de evaluatie.
Nieuwe ogen kijken naar De Cultuur Loper
Hoe kijken scholen, aanbieders en gemeenten die niet met De Cultuur Loper werken naar de effecten van het programma? Eind 2016/begin 2017 hebben niet-deelnemers een blik geworpen op wat het deelnemende scholen oplevert en in hoeverre dat anders is. Een reflectie door nieuwe ogen. Lees hier het onderzoek van KPC Groep of bekijk de samenvatting: