inlog is alleen mogelijk via desktopversie

De klas als expositieruimte: inspiratie voor leraren en leerlingen

Hoe tover je met simpele middelen en een flinke dosis creativiteit je klaslokaal om tot expositieruimte? Harm Hofmans, Consulent Kunsteducatie bij Kunstbalie, laat in deze video zien hoe hij het werk van één van zijn favoriete kunstenaars -JR- inzet in zijn ‘expositieruimte’.

“Het begint allemaal met het ontregelen. Wanneer de kinderen het klaslokaal binnenkomen, zien ze allemaal nieuwe foto’s hangen, in plaats van de wereldkaart die er normaal gesproken zou hangen”, vertelt Harm. “Met zo’n expositie speel je met de verwachtingen van leerlingen en kun je hen vervolgens uitdagen om hun verschillende culturele competenties te gebruiken. Zo heb ik bijvoorbeeld de boeken die ik ter inspiratie heb gebruikt in de expositieruimte neergelegd zodat kinderen direct zelf verder op onderzoek uit kunnen gaan. Door de stencils en verf te laten liggen hoop ik kinderen ook te prikkelen om zelf te gaan maken en hen na laten denken over wat zij zelf graag zouden willen laten zien.‘’

Wil je meer weten over Harm’s inspiratiebron JR? Hier vind je de TEDtalk ‘Use Art to turn the world inside out’ waarmee JR de TEDprize 2011 in ontvangst nam.

Gepubliceerd op 16 november 2017