inlog is alleen mogelijk via desktopversie

Winnaar 'Pitch your Project' op STRP en DCL-school

‘Ontwikkel een onderwijsproject dat leerlingen tussen de 10 en 14 jaar zowel creatief als technologisch uitdaagt, rondom het thema Senses & Sensors’. Dat was de opdracht die tien jonge, startende kunstenaars kregen in het coachingstraject Pitch your Project, een samenwerkingsprogramma van Kunstbalie, bkkc en STRP.

 

De drie finalisten van het project zijn gekoppeld aan De Cultuur Loper-scholen om daar een pilot van hun ontwerp uit te voeren. De winnaar van het project werd half januari bekend: Mats Horbach won met zijn ontwerp ‘Sensotoop’. Hij krijgt een uitvoeringsbudget waarmee hij zijn project op de De Cultuur Loper-school De Koningslinde in Vught zal realiseren én zijn installatie is te zien als onderdeel van het scholierenprogramma van STRP Biënnale 2017.

 

Nieuwe vormen van kunst en techniek
Pitch your Project is een samenwerkingsproject van STRP, Kunstbalie en bkkc. Er wordt een koppeling gemaakt tussen de professionele kunsten (domein 3) en het onderwijs. STRP en Kunstbalie willen graag nieuwsgierigheid en creativiteit stimuleren door nieuwe, hybride, vormen van kunst en techniek voor een jong publiek toegankelijk te maken. bkkc ziet in het onderwijs een interessante opdrachtgever voor (jonge) professionele makers. Door jonge makers ver voor de Biënnale al in hun creatieve proces te begeleiden gaan Kunstbalie en STRP op zoek naar manieren de inhoud van de Biënnale ook op andere momenten in het jaar aan scholen aan te bieden. Door deelnemers aan DCL-scholen te koppelen kijken zij niet alleen naar hun eigen kunstwerk voor de Biennale, maar ook naar de manier waarop het kunstwerk de creativiteit en interesse in techniek van kinderen kan stimuleren.

 

Verbinding tussen onderwijs, kunst en technologie
Aanleiding voor Pitch your Project is dat Kunstbalie en STRP constateren dat er veel kansen liggen binnen het onderwijs voor talentvolle makers die opereren op het snijvlak tussen kunst en technologie. Op scholen is er veel vraag naar vakoverstijgende projecten die leerlingen kennis laten maken met nieuwe technologie en creativiteit hierin centraal stellen. Doordat e-cultuur, technologische kunst en mediakunst relatief jonge kunstvormen zijn, staan initiatieven om deze kunstvormen te verbinden aan het onderwijs nog in de kinderschoenen.

 

Interactieve installatie op STRP Biënnale
Winnaar Mats is hard aan het werk aan zijn installatie voor het STRP Biënnale. De ‘Sensotoop’ is een interactieve installatie die de beschouwer een kijkje achter het telefoonscherm geeft. Door de sensoren van de mobiele groot uit te voeren, stappen mensen het ecosysteem van de telefoon in waarin alles met elkaar verbonden is, aldus Mats Horbach. Eind maart is STRP Biënnale 2017, een tiendaags festival vol elektronische muziek, spectaculaire kunst en experimentele technologie.

 

STRP SCHOOL is het educatie-programma van STRP en is de hele week te bezoeken door scholieren. Bekijk de website van STRP voor meer informatie.

 

Op maandag 27 maart en dinsdag 28 maart organiseert Kunstbalie in samenwerking met STRP twee verdiepende evenementen voor leerkrachten, professionals en onderwijsmakers:


27 maart 16:00 - 18:00 STRP SHARE PO - Culturele Competenties in Kunst & technologie onderwijs (ism Kunstbalie)
28 maart 15:30 - 17:30  STRP SHARE Onderwijsinnovatie VO, MBO, HBO & WO (ism Kunstbalie)

Gepubliceerd op 15 februari 2017