inlog is alleen mogelijk via desktopversie

Beleving als motor voor reflectie

Vorige week zagen de laatste drie groepen 7 & 8 de expositie Ja, Natúúrlijk! in de Hilvaria Studio’s in Hilvarenbeek. Na het bezoek van ruim vierhonderd leerlingen (en hun broertjes, zusjes, opa’s en oma’s in de weekeinden) werden de kunstwerken weer zorgvuldig afgebroken en ingeladen.


Tijdens de bezichtigingen van de mediakunsttentoonstelling door de leerlingen is gebleken dat een gedegen voorbereiding in de klas sterk bijdraagt aan de beleving tijdens het bezoek. Het voorwerk in de klas stimuleert  tevens het onderzoekend en reflecterend vermogen. Leerlingen die goed hadden bestudeerd hoe Berndnaut Smilde en Sjoerd Knibbeler zich laten inspireren door de natuur wisten de link tussen de onbekende inspiratiebronnen en de werken in Ja, Natúúrlijk! makkelijker te maken. Door hun eigen creatieve proces in de klas konden zij zich ook een beter beeld vormen van de manier waarop de kunstenaars uiteindelijk tot een bepaald kunstwerk gekomen zouden kunnenzijn.

De nieuwe technieken lieten zelfs de 'beta's in de dop' nadenken over de manier waarop een kunstwerk tot stand is gekomen. Ingewikkelde begrippen als interactiviteit, dynamische vormen en het verschil tussen 2- en 3-dimensionaal werden in kringgesprekken besproken alsof het het favoriete uitje van afgelopen weekeinde betrof.

Bekijk de foto-impressie van de expositie en lees het artikel Kunstenaar in het onderwijs – Tips & Trucs op Mest online.

Van 30 april tot 3 juli is de expositie Ja, Natúúrlijk! te zien in Museum Boxtel en krijgen de leerlingen van de Angelaschool in Boxtel workshops die de onderzoekende, reflecterende en creërende vermogens zullen prikkelen.  De expositie is in de weekenden voor iedereen geopend.

De tentoonstelling Ja, Natúúrlijk! is door Kunstbalie ontwikkeld voor KunstSelect, cultuureducatief aanbod binnen domein 3. Uit de grote wereld. In het schooljaar 2016-2017 programmeert Kunstbalie, na ruim 25 jaar, het laatste landelijke kunstaanbod voor samenwerkende scholen in het primair onderwijs in Brabant.

Gepubliceerd op 30 maart 2016