inlog is alleen mogelijk via desktopversie

Training voor leraren: Cultuureducatie gericht op persoonsvorming

Het uitdrukken van je eigen stem, op eigen wijze iets vormgeven of een persoonlijke vraag onderzoeken; cultuureducatie laat je ontdekken wie je bent en zet je in dialoog met de wereld om je heen. 

Cultuureducatie gericht op persoonsvorming geef je vorm door vooral van de leerlingen/studenten zélf te willen leren hoe zij zich ontwikkelen. Dat betekent dat je als leraar zelf didactisch een stapje achteruit doet tijdens hun denk- en maakproces, om ook een communicatief proces te starten. Om dit verder te ontwikkelen is een training op maat beschikbaar voor (individuele) leraren PO / VO / MBO / HBO. 

Het leertraject

In vijf bijeenkomsten word je als leraar persoonlijk uitgedaagd om actief naar je leerlingen/studenten te gaan kijken en de vermogens van onderzoek, reflectie en creatie te gaan herkennen en waarderen. Deze drie vermogens vormen de basis om cultuureducatie te gaan ontwerpen gericht op het aanspreken van de onderliggende, unieke, drijfveren van de leerling/student zelf. Bij dit traject gebruiken we Het Cultureel Zelfportret, een digitaal instrument om culturele ontwikkeling te volgen en te verdiepen.

Ervaringsgericht

Jouw eigen ervaringen en vragen tijdens de bijeenkomsten staan centraal. Wat is de impact van het creatieve proces voor ‘mijn zelf’ en hoe kan ik dat, vanuit die ervaring, nog beter leren begeleiden bij de leerling/student zodat hij of zij tot handelen komt? Daarbij is het van belang dat wat je leert ook veelvuldig tussen de bijeenkomsten door toepast. Deze oefenmomenten organiseer je in je eigen onderwijsomgeving.

Praktisch

Kosten: 500 euro | Werk je in een CmK gemeente dan wordt 75% vergoed.

Doelgroep: leraren PO / VO / MBO / HBO

Aantal deelnemers: max. 8 personen

Aantal bijeenkomsten: 5

Data: in samenspraak met de deelnemers

Locatie: Tilburg (eventueel een andere locatie, bijv. als alle deelnemers uit één regio komen)

Deze training wordt gegeven door Jillis Verbeek en Marlijn Gelsing.

Voor meer informatie neem contact op met marlijn.gelsing@kunstlocbrabant.nl 

Inschrijving door mail te sturen aan: info@decultuurloper.nl o.v.v. Training ‘Cultuureducatie gericht op persoonsvorming’.

Aanmelden voor 15 juli 2020

 

Reacties over het gebruik van Het Cultureel Zelfportret:

Leraar PO: 'Het Cultureel Zelfportret is een geweldige aanvulling op het werken in ons atelier, want leerlingen kunnen worden gevolgd, aangestuurd en uitgedaagd om het beste uit zichzelf te halen.

Student PABO: "Binnen het Cultureel Zelfportret kun je op een creatieve manier reflecteren. Het sluit dus super goed aan bij de verschillende talenten van mensen. Hou je meer van schrijven, is dat geen probleem. Hou je meer van fotoreportages, dan kan dat ook gewoon! Het werkt, naar mijn mening, heel prettig. 

Docent CKV VMBO: ‘Wat ik vooral belangrijk vind is dat leerlingen reflecteren op hun eigen prestaties maar vooral ook op hun proces, zo gaan ze nog sneller groeien.’

Directeur PO: ‘Bij de veranderingsprocessen in onze school hebben we de ambities geformuleerd rondom persoonlijke ontwikkeling, onder andere vanuit De Cultuur Loper. Deze kunnen we met Het Cultureel Zelfportret bij elke leerling, samen met die leerling, afzonderlijk volgen en vormgeven.’

 

 

 

 

Gepubliceerd op 15 juni 2020