inlog is alleen mogelijk via desktopversie

Kunstloc Brabant en Fontys werken samen aan kwalitatief kunst- en cultuuronderwijs

Kunstloc Brabant adviseert Fontys Hogeschool Kind en Educatie (de Pabo’s  van Noord-Brabant en Noord-Limburg) bij het kunst- en cultuuronderwijs van hun opleidingen. Zo gingen in de minor Cultuureducatie van de hogeschool adviseurs Cultuureducatie van Kunstloc Brabant aan de slag met de studenten door het maken van een Cultureel Zelfportret. In dit zelfportret volgen de studenten hun eigen culturele ontwikkeling.

Bezoek van Abbemuseum

Eén van de activiteiten die Kunstloc Brabant organiseerde binnen deze minor was een bezoek aan het van Abbemuseum in Eindhoven, onder begeleiding van adviseurs Cultuureducatie bij Kunstloc Brabant, Annemiek Tekstra, Jillis Verbeek en Robin Brugman.

Zij daagden de studenten uit om via Art Based Learning (ontwikkeld door dr. Jeroen Lutters, ArtEZ Arnhem) de ontmoeting met de kunsten aan te gaan. In de methode Art-Based Learning staat het gesprek tussen beschouwer en kunstwerk centraal. Bewustwording van opkomende gedachten leidt tot een nieuwe werkelijkheid .

Het was een boeiend en leerzaam bezoek waarbij studenten de verbinding aangingen met de kunst en hun eigen ontwikkeling hierbij.

Zo stelden we elkaar vragen als:

  • Hoe kies je een museum?
  • Hoeveel kunstwerken kun je bekijken in 1 ochtend?
  • Hoe kom je tot een goede vraag?
  • Hoe luister je naar een kunstwerk?
  • Waarom grijpt het ene kunstwerk je aan en het anderen niet?   
  • Hoe kijk je een uur lang naar één kunstwerk? En wat doet dat met jou?      

 

Samenwerking Kunstloc en Fontys

Kunstloc Brabant is als partner van Fontys Hogeschool Kind en Educatie actief betrokken bij het kunst- en cultuuronderwijs van de opleidingen. In verbinding sluiten we aan op de ontwikkelbehoeften van de studenten en laten we hen kennis maken met het brede palet van kunst en cultuur in onze provincie.

Gepubliceerd op 10 september 2018