inlog is alleen mogelijk via desktopversie

Update 3 Troep

500 jongeren van het voortgezet onderwijs en 375 kinderen van de basisscholen in Oosterhout hebben deelgenomen aan het project TROEP. 'Troep' wordt mede mogelijk gemaakt door het investeringsprogramma De Cultuur Loper 'De Provinciale Plus'.


Het is tijd voor een gedurfde presentatie die uitgevoerd gaat worden door een selecte groep van Mgr. Frencken College en Effent Mavo. Zij gaan o.l.v. Dansnest gezamenlijk hun creaties tonen op 26 en 27 november in een hal van de Gemeentewerf, Kanaalstraat 1 te Oosterhout. Naast de vier schoolvoorstellingen is TROEP (voorstelling & expo) ook openbaar en gratis te bezoeken op vrijdag 27 november om 19.00 uur. De Wethouder Mark Vissers zal speciaal voor deze gelegenheid het woord nemen.

In de periode van september tot en met november werd er volop gesproken, gedanst en gecreëerd rondom het thema zwerfafval. De jongeren werd gevraagd de troep als inspiratiebron te nemen voor hun creaties. En zoals dat gaat, eerst viel het niet op en dan ineens zie je het overal liggen: afval in de bosjes, in de goten, in de sloten, op de pleinen en in de berm. Er ligt genoeg om in te zien dat het tijd is voor actie. In een artistiek proces van 12 weken is er nagedacht over de inhoud, de vorm en de uitstraling. Laat je verrassen door de originele blik van jongeren op zwerfafval en kom kijken naar het resultaat van TROEP.


Effent

CKV week
In de week van 2 t/m 6 november vond de CKV week plaats op Effent o.l.v. de jonge makers van Dansnest: Nele Vandeneede en Vive Massar. De CKV week stond in teken van onze blik op de toekomst. Het kunsteducatieproject TROEP sloot hier naadloos op aan.

Vandeneede: "Met een blik op de toekomst richten we ons sterk op het zwerfafval dat zich alsmaar meer en meer gaat opstapelen. We willen de jongeren meegeven dat wij de toekomst samen creëren. Het vermijden van afvalvorming is daarin van cruciaal belang voor de wereld waarin wij leven en groeien."

Veertien meiden en één jongen kozen voor de workshop danstheater. Gedurende drie intensieve repetities van vier uur ontwikkelde Dansnest in samenwerking met deze derdejaars leerlingen een dansfilm, de opname en montage is gedaan door Neel Brans.


Frencken College

Repetities Frencken
Op het laatste moment worden nog allerlei details van de voorstelling grondig doorgesproken: muziek, decor, props, kostuums, uitnodigingen en draaiboek. Het houdt de 14-koppige cast van Mgr. Frencken College enorm bezig. Deze gemotiveerde dansers hebben iets heel anders gedaan dan ze gewend zijn o.l.v. de jonge makers van Dansnest: Latoya D'Hollander en Grace van Gilst en coach Ischa Havens.

Ze kregen 12 repetities van anderhalf uur de tijd om een spraakmakende dansvoorstelling over TROEP te maken geschikt voor de bovenbouw leerlingen van de basisscholen. En dat is gelukt, ze zijn er klaar voor!


Basisscholen Oosterhout

Workshops op basisscholen
De makers van Dansnest zijn op bezoek gegaan bij acht verschillende basisscholen in Oosterhout om de leerlingen voor te bereiden op een bezoek aan TROEP. De cast van Mgr. Frencken College assisteerde bij de dansworkshops en droegen hun kennis en ervaring uit het werkproces over aan deze jonge leerlingen. Tegelijkertijd konden de jongeren even kennismaken met hun jeugdige publiek en zich inleven in de doelgroep. De scholen die deelnemen zijn: Marcoen, Touwbaan, Paulo Freire, Meander, Ontdekking, Rubenshof, Hobbit en Achthoek.

Afvalprikken
Alle deelnemende klassen gingen afvalprikken in de omgeving van de school. Al dat afval wordt verzameld in een grote 'afval-skyline' op de gemeentewerf. Zo wordt er zichtbaar gemaakt hoeveel troep er alleen al ligt in de omgeving van de school. Bij welke school ligt er eigenlijk de meeste troep?

Info / Contact
http://www.dansnest.nl