Zo werkt het
Wie is deze leerling, wat kan deze leerling en hoe groeit deze leerling? Het Cultureel Zelfportret maakt dit als digitaal volginstrument zichbaar.
Flexibel: inzetbaar op elk moment binnen De Cultuur Loper
Elke school kan op elk moment binnen het traject gebruik maken van het Cultureel Zelfportret. Het is geen stap in het traject van De Cultuur Loper, maar een keuze die de school kan maken. Wij zien het volginstrument als een logisch vervolg op de uitvoering van de ambities die een school heeft geformuleerd en geconcretiseerd. Het Cultureel Zelfportret kan helpen om op maat te werken en de lat te bepalen. Het maakt vanuit de praktijk zichtbaar wat je als school de leerlingen mee wilt geven, maar ook hoe je daar als school aan gaat werken.
Breed inzetbaar: geschikt voor elke school, ongeacht onderwijsvisie of lesmethodes
Alle scholen, ongeacht hun onderwijsvisie of lesmethode, kunnen ermee werken. Het instrument biedt ruimte om er je eigen activiteiten en beoordelingscriteria in te voeren. Dat is een bewuste keuze van Kunstloc Brabant. Wij zien het niet als onze taak om eindcriteria te formuleren, daarvoor is al materiaal genoeg.
Laagdrempelig: een school kan zo groot of klein starten als ze zelf wil
Start het Cultureel Zelfportret met een of twee bovenbouw groepen, start met enkel het gebruik van de tijdlijnfunctie als zijnde een productportfolio en breid langzaam de functies uit, gebruik het intensief op één moment in het jaar tijdens de cultuurweek. Alles is mogelijk.
Gebruiksvriendelijk: tools nemen leerlingen bij de hand
Verschillende tools binnen het Cultureel Zelfportret helpen leerlingen hun leervraag te maken, een bericht te plaatsen, et cetera. De tool 'leervraag maken' slaat alle ingevulde informatie van de leerling stap voor stap op in de tool, zodat de leraar mee kan kijken om de leerling advies te geven of aanpassingen te laten doen.