inlog is alleen mogelijk via desktopversie

Verdiepingsdag 3: Literatuureducatie met prentenboeken

Tijdens de verdiepingsdag Literatuureducatie met prentenboeken van trainers Artisjok & Olijfje, staat één bekroond prentenboek centraal. Hierbij hebben ze de makers: illustrator en schrijver uitgenodigd om te vertellen over hun creatieproces. In de middag wordt met de deelnemers deze verrijkende kennis van de makers, het prentenboek, de eigen fascinatie en inspiratie omgezet in betekenisvolle literatuureducatie. In totaal zijn er drie verdiepingsdagen, waarbij iedere keer andere schrijvers en illustrators aanwezig zijn.

Wat mag je verwachten?

Interview met duo auteur & illustrator
Literatuureducatie naar een volgend level trekken is gebaat bij kennis over en inzicht in creatieprocessen van prentenboekenmakers. Daar ligt namelijk het verrijkende verhaal, wat het prentenboek nog meer betekenis geeft. Artisjok & Olijfje interviewen het duo auteur & illustrator over hun creatiekracht bij het betreffende boek. Welke creatieprocessen doorlopen zij? Hoe maak je iets unieks? Hoe overtref je jezelf steeds weer? We leren van deze twee meesters en vertalen dit hoe ons dit allemaal kan helpen onszelf meer creatief open te stellen.

Openen creatief proces
Je gaat met het boek aan de slag dat centraal staat op de dag: De vogels van Ted van Lieshout en Ludwig Volbeda

Met de inspiratie uit het interview en met het boek in de hand, duik je samen verder in het verhaal en de prenten. Het creatief proces wordt geopend door associatie oefeningen te doen. En daarmee de eerste ideeën op te halen en te delen.

Persoonlijk leiderschap
Van samen naar jou persoonlijk. Want hoe persoonlijker hoe meer doorleefd en interessanter het wordt. Je wordt uitgedaagd om te onderzoeken en te ontdekken waar jij je met het prentenboek verbindt.

Selecteren en verdiepen
Maak kennis met verschillende creatieve denktechnieken en verras jezelf met het bedenken van originele invalshoeken. Artisjok & Olijfje geven je inspiratie vanuit hun ontwikkelmodel en voorbeelden uit de praktijk. Zo kom je tot verdere concretisering. Uiteindelijk kies jij je favoriete uitwerkingen en neem je deze mee naar huis.

Voor educatiemedewerkers bibliotheek, musea, taalcoördinatoren, kindercoaches, leerkrachten en iedereen die liefde heeft voor het prentenboek. In het De Cultuur Loper-traject werken we veel samen met Artisjok en Olijfje. Lees hier meer over de verdiepingsdagen en meld je aan!