inlog is alleen mogelijk via desktopversie

NICE-overleg: onderdompelen in de kunst

Kunstloc Brabant en het Brabant Menu organiseren op woensdag 6 februari 2019 in de LocHal de NICE-bijeenkomst (Netwerk Intermediairs Cultuureducatie). Laat je ‘onderdompelen’ in de wereld van de professionele kunst. Ontdek allerlei mogelijkheden om, vanuit jouw eigen werkpraktijk, kunst en erfgoed te verbinden met onderwijs. 

Programma 

Meedrijven met de stoom

09.30 uur    Inloop

10.00 uur    Voorstelling Radio Walvis 

We starten de dag met de geestige en poëtische voorstelling Radio Walvis van philharmonie zuidnederland en Schippers&VanGuchtDe muzikale voorstelling is voor leerlingen uit groep 3-4. Drie musici van philharmonie zuidnederland en actrice Eva Meijering brengen het door Jorieke Abbing geschreven verhaal tot leven. Radio Walvis is gebaseerd op een eeuwenoud Inuit sprookje, verteld in een volledig gerecyclede vormgeving.

10.45 uur     Korte pauze

11.00 uur     Inleiding door Ad van Drunen (Kunstloc Brabant) en Patrice Matthee (Brabant Menu)

11.15 uur     Lecture demonstration door Jack Timmermans
                    Artistiek leider en choreograaf De Stilte

Hoe ontstaan voorstellingen van dansgezelschap De Stilte? Tijdens een lecture demonstration van Jack Timmermans, artistiek leider en choreograaf bij De Stilte, vertelt hij hoe zijn maakproces verloopt: vanuit het eerste idee tot de uiteindelijke voorstelling. Daarbij komt Jack’s visie op kunst en kunsteducatie prominent naar voren.

Laten bezinken

12.15 uur     Lunch

De diepte induiken en boven water halen

13.30 uur     Inleiding ‘Het fundament van De Cultuur Loper’ door Luana Berghmans (Kunstloc Brabant)          

14.00 uur     Keuzeworkshops  

Verschillende middagworkshops zijn ingericht om met elkaar de verdieping in te gaan. De gemende deler van iedere workshop: welke strategieën, trainingen of materialen zijn er om betekenisvolle inzichten over kunst en erfgoed boven water te halen? Een workshop duurt ongeveer twee uur. Deelnemers kunnen kiezen uit:

1. Art Based Learning | Door Janne Pisters van Museum Jan Cunen en Annemiek Tekstra van Kunstloc Brabant

VOLGEBOEKT !! 

Wil je leren hoe je op een heel persoonlijke manier kunst kan ervaren? Zodat je leert van kunst in plaats van over kunst? Doorloop tijdens deze workshop de vier stappen van Art Based Learning en ervaar het zelf!

2. Visible Thinking | Door Design Museum Den Bosch 

Design roept vaak veel vragen op. Waar gaat het over? Wat stelt dit voor? Wat zie ik? Is dit kunst?  Pasklare antwoorden zijn er niet altijd. Iedereen denkt en kijkt anders. Kijken en praten over design lijkt dan misschien moeilijk.  Met behulp van Thinking Routines wordt een gesprek een stuk makkelijker en  levert verassende inzichten op over het design en de kijkers. Thinking Routines zijn niet specifiek ontwikkeld om naar design te kijken, je kunt er ook mee naar kunst kijken, of naar krantenfoto’s, of naar een wiskundeopgave. In deze training maak je kennis met Thinking Routines en ontdek je wat de kracht ervan is.

3. Reflectiekaarten | Door Dieuwertje de Nigtere van Erfgoed Brabant en Jillis Verbeek, trainer De Cultuur Loper

Een hulpmiddel om met elke leeftijdsfase in gesprek te gaan over een cultuurervaring: dat zijn de reflectiekaarten. Tijdens de workshop ga je aan de hand van de kaarten met elkaar in gesprek rondom kunst en erfgoed. 

4. Design thinking | Door Luana Berghmans van Kunstloc Brabant

VOLGEBOEKT !! 

Heb je een uitdaging of vraag binnen het domein van de professionele kunsten? En wil je hier een frisse, nieuwe blik op? Tijdens deze workshop maak je kennis met enkele stappen binnen Design Thinking, een methodiek waarbij je gezamenlijk tot innovatieve oplossingen komt voor complexe problemen.     

5. Theater kijken met je klas - Door Theater Artemis

Veel scholen willen een bezoek aan een voorstelling een duidelijke plek geven in hun cultuuronderwijs. Deze workshop is een korte kennismakings- (of opfris)cursus theater kijken voor leerkrachten. We gaan aan de slag met kijkvragen en theatrale werkvormen om zowel het reflectief als creerend vermogen van leerlingen te stimuleren. 

16.00 uur     Borrelen

Deelnemen?

Het is mogelijk om als intermediair ook andere cultuurprofessionals uit te nodigen om zich aan te melden, zoals icc'ers of cultuuraanbieders. Deelname is gratis, maar niet vrijblijvend: bij afmelding na 4 februari brengen wij een bedrag van € 50,- in rekening.

Aanmelden (voor de hele dag of een dagdeel) kan via deze link.

Over Kunstloc Brabant

Kunstloc Brabant wil zoveel mogelijk Brabanders deel laten nemen aan kunst en cultuur, want dat inspireert en verrijkt je leven.

Kunst en cultuur vormen de voedingsbodem voor nieuwsgierigheid, verbazing en verbeelding. Als kunst en cultuur van jongs af aan een vanzelfsprekende en onmiskenbare plek krijgen in het dagelijks leven van iedere Brabander, stimuleert dit innovatie en vernieuwing in onze samenleving.

Als provinciaal kennis- en expertisecentrum zetten we ons daarom in voor het brede kunst- en cultuurveld in Noord-Brabant: van basisschoolleerling, fanfaremuzikant tot professionele maker. Ook stimuleren we de inzet van kunst en cultuur bij maatschappelijke vraagstukken zoals leefbaarheid, duurzaamheid en de zorg. We doen dit door het bieden van expertise, netwerk en toegang tot financiële ondersteuning.

Over Brabant Menu

De Brabantse gezelschappen voor jeugd Schippers&VanGucht, philharmonie zuidnederland, Artemis en De Stilte hebben de handen ineen geslagen en presenteren voor werkgroepen en marktplaatsen voor cultuureducatie in de provincie Noord-Brabant het Brabant Menu.

De opzet is eenvoudig: gezelschappen en scholen spreken samen de intentie uit gedurende twee schooljaren intensief samen te werken. Er worden per schooljaar minimaal twee voorstellingen van de Brabantse gezelschappen gepresenteerd (meer mag natuurlijk) voor twee duo-leerjaren. Het aanbod is gevarieerd: theater, dans of muziek, of een combinatie, op school, op locatie of in het theater.